Νορβηγία: η “βασίλισσα” του φυσικού αερίου

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

25/04/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Η Νορβηγία έγινε, το 2022, ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, μετά τη μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία.
  2. Η Σκανδιναβική χώρα προμήθευσε σχεδόν το 1/3 των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα αύξησε και τις εξαγωγές πετρελαίου.
  3. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, το νορβηγικό κράτος εκτιμάται ότι κέρδισε σχεδόν €113 δις το 2022 από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Είδηση


Τη σκυτάλη από τη Ρωσία πήρε η Νορβηγία και έγινε πλέον ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που είχε ως αποτέλεσμα, αφενός να μειωθούν οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και αφετέρου η ΕΕ να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η Νορβηγία κατάφερε να αντικαταστήσει τη Ρωσία και να καλύψει, το 2022, το ⅓ των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο.

Παράλληλα η Νορβηγία αύξησε και τις εξαγωγές πετρελαίου προς τους γείτονές της (Δανία, Σουηδία) για να καλύψει το κενό που άφησε το εμπάργκο της ΕΕ.

Νορβηγοί καθηγητές πανεπιστημίων ζήτησαν δημοσίως, ένα μέρος των υπερκερδών να διατεθεί σε ένα διεθνές ταμείο αλληλεγγύης, με σκοπό να βοηθηθεί η Ουκρανία.

Οι εξαγωγές ορυκτών καυσίμων έχουν αποφέρει στη σκανδιναβική χώρα τεράστια κέρδη, με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας να εκτιμά πως στα κρατικά ταμεία κατέληξαν σχεδόν 113 δισ. Ευρώ. Ωστόσο οι Νορβηγοί πολίτες έχουν ανάμεικτα συναισθήματα για την εξάρτηση της χώρας τους από τα ορυκτά καύσιμα.

Η εξόρυξή τους και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον κυριάρχησε στις τελευταίες εθνικές εκλογές, το 2021, ενώ καθηγητές πανεπιστημίων της χώρας, δημοσίευσαν επιστολή ζητώντας από την κυβέρνηση ένα μέρος των υπερκερδών να διατεθεί σε ένα διεθνές ταμείο αλληλεγγύης, με σκοπό να βοηθηθεί η Ουκρανία.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο