(PEXELS/Pavel Danilyuk)

Ο ρατσισμός είναι σε άνοδο στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

26/10/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Ο ρατσισμός βρίσκεται σε άνοδο στην Ευρώπη, με σχεδόν τους μισούς Μαύρους στα κράτη-μέλη που συμμετείχαν σε έρευνα της ΕΕ, να αναφέρουν διακρίσεις, από τη λεκτική κακοποίηση των παιδιών τους μέχρι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην εύρεση στέγης.
  2. Από τα σχολεία μέχρι την δουλειά, τη στέγαση και την υγεία, η έρευνα της ΕΕ διαπίστωσε υψηλά επίπεδα διακρίσεων, με τα χειρότερα αποτελέσματα να καταγράφονται στην Αυστρία και τη Γερμανία, όπου η ακροδεξιά βρίσκεται σε άνοδο.

Είδηση


Ο ρατσισμός είναι “διάχυτος και αδιάκοπος” και βρίσκεται σε άνοδο στην Ευρώπη, με σχεδόν τα μισά άτομα αφρικανικής καταγωγής που ζουν στα κράτη μέλη που συμμετείχαν σε έρευνα της ΕΕ να αναφέρουν διακρίσεις σε βάρος τους, από τη λεκτική κακοποίηση των παιδιών τους μέχρι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην ενοικίαση σπιτιών.

Σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, από τα σχολεία μέχρι την αγορά εργασίας, τη στέγαση και την υγεία, η έρευνα του οργανισμού δικαιωμάτων της ΕΕ διαπίστωσε υψηλά επίπεδα ρατσισμού και διακρίσεων, με μερικά από τα χειρότερα αποτελέσματα να καταγράφονται στην Αυστρία και τη Γερμανία, όπου τα ακροδεξιά κόμματα βρίσκονται σε άνοδο.

Η έρευνα σε 6.752 άτομα αφρικανικής καταγωγής σε 13 χώρες (εκτός της Ελλάδας) διαπίστωσε ότι το 45% είχε βιώσει ρατσισμό, μια αύξηση 6% από το 2016.

Η έρευνα σε 6.752 άτομα αφρικανικής καταγωγής σε 13 χώρες – Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία – διαπίστωσε ότι το 45% είχε βιώσει ρατσισμό, μια αύξηση 6% από το 39% το 2016.

Στην Αυστρία και τη Γερμανία, τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες (72% και 76%) δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν ότι έχουν υποστεί διακρίσεις τα τελευταία πέντε χρόνια, έναντι του μισού (51% και 52%) όταν η ίδια ερώτηση τέθηκε το 2016.

Ο Michael O’Flaherty, διευθυντής του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, ο οποίος συμβουλεύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θέματα πολιτικής, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έκθεσης “Being Black in the EU” είναι “ντροπιαστικά”.

Και συνέχισε, “Είναι σοκαριστικό να μην υπάρχει καμία βελτίωση από την τελευταία μας έρευνα το 2016. Αντιθέτως, τα άτομα αφρικανικής καταγωγής αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες διακρίσεις μόνο και μόνο λόγω του χρώματος του δέρματός τους”.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο