Οι ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ενημέρωσαν μέσω απόρρητης επιστολής την Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) ότι αποφάσισαν να επανενταχθούν στον οργανισμό, σχεδόν έξι χρόνια μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Axios, η επανένταξη της χώρας στην UNESCO είναι ένας από τους στόχους της κυβέρνησης Biden, η οποία θέλει να περιορίσει την ολοένα και αυξανόμενη επιρροή της κινεζικής κυβέρνησης στην ατζέντα του οργανισμού.
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αποχώρησαν από την UNESCO το 2017 εξαιτίας της μακροχρόνιας διαφωνίας για την ένταξη της Παλαιστίνης στον Οργανισμό.
Όταν η Παλαιστίνη έγινε μέλος της UNESCO το 2011, η κυβέρνηση Ομπάμα σταμάτησε να χρηματοδοτεί στον οργανισμό, επειδή το απαγόρευε η αμερικανική νομοθεσία. Αυτό είχε με αποτέλεσμα το χρέος των ΗΠΑ στον οργανισμό να φτάσει τα 500 εκατομμύρια δολάρια.
ΗΠΑ και Ισραήλ αποχώρησαν από την UNESCO εξαιτίας της μακροχρόνιας διαφωνίας για την ένταξη της Παλαιστίνης στον Οργανισμό.
Τον περασμένο Δεκέμβριο το Κογκρέσο ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να αποπληρώσουν το χρέος τους προς την UNESCO, έτσι ώστε να γίνει επανεκκίνηση των διαδικασιών επανένταξής τους.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει έναν όρο που λέει ότι αν οι Παλαιστίνιοι αποκτήσουν καθεστώς κράτους-μέλους σε έναν οργανισμό του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ θα σταματήσουν και πάλι τη χρηματοδότησή της. Το νομοσχέδιο θα λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου 2025, όταν ο σημερινός γενικός διευθυντής της UNESCO εγκαταλείψει την θέση του, αλλά θα μπορούσε να παραταθεί περαιτέρω από το Κογκρέσο.