«Ούτε βήμα πίσω» η Μόσχα για τα «τακτικά» πυρηνικά όπλα

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

24/04/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Η Ρωσία τόνισε πως δεν πρόκειται να αλλάξει τα σχέδιά της για ανάπτυξη «τακτικών» πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία.
  2. Η ανακοίνωση προκάλεσε επικρίσεις από την Δύση, με το ΝΑΤΟ να καταγγέλλει την «επικίνδυνη και ανεύθυνη ρητορική» της Ρωσίας, ενώ η Ε.Ε. απείλησε την Λευκορωσία με νέες κυρώσεις.
  3. Αν και η Λευκορωσία δεν συμμετέχει άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, η Μόσχα χρησιμοποίησε πέρυσι το έδαφός της για να διεξαγάγει επιθέσεις εναντίον του Κιέβου.

Είδηση 🗞️

Η Ρωσία υπογράμμισε χθες ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τα σχέδιά της που προβλέπουν την ανάπτυξη «τακτικών» πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, παρά τις πολυάριθμες επικρίσεις της Δύσης.

Το Σάββατο, ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε πως συμφώνησε με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας να αναπτύξει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στη χώρα. Σύμφωνα με το Ρώσο πρόεδρο, οι προετοιμασίες γι’ αυτή την ανάπτυξη πρόκειται να αρχίσουν από τον ερχόμενο μήνα.

Αν και η Λευκορωσία δεν συμμετέχει άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, η Μόσχα χρησιμοποίησε πέρυσι το έδαφός της για να κάνει επιθέσεις εναντίον του Κιέβου.

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα έχουν μικρότερη ισχύ από τα στρατηγικά, μπορούν όμως να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, ζήτησε την Κυριακή, την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αντιμετωπίσει αυτό που χαρακτηρίζει «πυρηνικό εκβιασμό» εκ μέρους της Ρωσίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν «καμία ένδειξη» ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία ή ότι ο πρόεδρος Putin σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Τα τακτικά πυρηνικά διαφέρουν από τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, επειδή έχουν έχουν μικρότερη ισχύ και μικρότερο βεληνεκές. Δεν μπορούν δηλαδή να εξαφανίσουν ολόκληρες πόλεις, μπορούν όμως να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο