Στον αθλητισμό και πιο πολύ στα ατομικά αθλήματα, το comeback story έχουν πάντα μία γλύκα παραπάνω. Μετά την 4η θέση στο Τόκιο το 2021, ο Manolo έφτασε σε ένα low point στο ευρωπαϊκό του Μονάχου το 2022, στο οποίο είχε ανακουφιστεί που είχε αποκλειστεί από τον τελικό γιατί απλά δεν μπορούσε άλλο. Μας είχε μιλήσει στη μεικτή ζώνη για το άγχος και τα θέματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε και για την περίοδο επούλωσης που επέλεξε να ακολουθήσει. Και τα κατάφερε. Έκλεισε τις πληγές του, πήρε δομικές αποφάσεις για τη συνέχεια και πορεύτηκε με πυξίδα το ένστικτό του. Ζήτησε από τον πατέρα του, Χάρη, να τον προπονήσει επίσημα και μαζί με τους κορυφαίους Γιώργο Πομάσκι (στο δρομικό κομμάτι) και Μαρσίν Ζεπάνσκι (στο αλτικό κομμάτι) δημιούργησε τη δική του στενή ομάδα εμπιστοσύνης.
Η φετινή χρονιά ήταν για σεμινάριο ως προς το σχεδιασμό, αλλά και την εκτέλεση. Κατέκτησε το χάλκινο στο παγκόσμιο κλειστού, έκανε πανελλήνιο ρεκόρ σε ανοιχτό και κλειστό με 5.93μ, είχε σταθερότητα σε μεγάλα άλματα και σήμερα θα ανέβει στο σημαντικότερο βάθρο όλων, το Ολυμπιακό. Θυμάμαι το όνομά του Καραλή από εκείνο το Athens Street Pole Vault το 2015 στο Σύνταγμα, εκεί που ως 16χρονος έκανε το μεγάλο μπαμ με 5.24μ.
Ταλέντα υπάρχουν πάρα πολλά, όμως είναι πραγματικά λίγοι αυτοί που τα καταφέρνουν μέχρι αυτή την κορυφή και η διαδρομή είναι ένα ατελείωτο rollercoaster. Παρακολουθώντας όλη την πορεία του, ξεχωρίζω τρία κρίσιμα στοιχεία για την επιτυχία:
- την απύθμενη στήριξη και δύναμη που έπαιρνε και παίρνει από την οικογένεια του,
- το ότι διασκεδάζει αυτό που κάνει σαν μικρό παιδί και
- τα κότσια και την πίστη που είχε για να επιστρέψει, όταν σταμάτησε -για λίγο- να το διασκεδάζει.
Πραγματικά του αξίζει να βλέπει πλέον τον κόσμο από ακόμα πιο ψηλά από ό,τι συνήθως, αυτή τη φορά από το Ολυμπιακό βάθρο.
ΥΓ: Έ-Έ-Έρχεται! Κρατήστε δυνάμεις για Μίλτο Τεντόγλου, πρέπει να μάθουμε ποιος από τους δύο θα κεράσει τελικά.