(ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Περίπου 720.000 στρέμματα οι πλημμυρισμένες εκτάσεις στη Θεσσαλία

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

08/09/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Δεδομένα από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-1 δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει, με τα στρέμματα να υπολογίζονται σε 000.
  2. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε πως το κόστος από τις ζημιές θα ξεπεράσει το €1 δισ.
  3. Τόνισε επίσης ότι “το φαινόμενο αυτό υπερκέρασε κατά πολύ τον  ‘Ιανό’”, αφού τότε είχαμε “400 χιλιοστά βροχής, εδώ έχουμε να κάνουμε σε πολλές περιπτώσεις με πάνω από 700, 800, 900 χιλιοστά βροχής”.

Είδηση


Δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από την Ελλάδα το απόγευμα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει. Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.

Το μεγαλύτερο μέρος των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού.

Στις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel αναφέρθηκε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ.

Οπως σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, «το φαινόμενο αυτό υπερκέρασε κατά πολύ τον “Ιανό”. Στον “Ιανό” είχαμε 400 χιλιοστά βροχής, εδώ έχουμε να κάνουμε σε πολλές περιπτώσεις με πάνω από 700, 800, 900 χιλιοστά βροχής».

Στην ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της, το 1962.

Σχετικά με το κόστος των ζημιών, εκτίμησε πως θα ξεπεράσει την εκτίμηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, υπερβαίνοντας το ένα δισεκατομμύριο ευρώ (κόστος υπερδιπλάσιο εκείνου του «Ιανού»).

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel καταγράφηκαν πολύ μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης σε σχέση με εκείνα που είχαν καταγραφεί ως αποτέλεσμα του μεσογειακού κυκλώνα Ιανού τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης κατά την κακοκαιρία Ιανός ήταν 317 mm στο Περτούλι, ενώ κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν 910 mm στη Ζαγορά Πηλίου.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο