Οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν την έλλειψη προόδου των ελληνικών Αρχών στην έρευνα σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, αφήνοντας πίσω του περισσότερους από 500 νεκρούς, σε ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια της ιστορίας στη Μεσόγειο.
Το Human Rights Watch (HRW) και η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αξιόπιστες καταγγελίες ότι “ενέργειες και παραλείψεις” του Λιμενικού οδήγησαν στο ναυάγιο της 14ης Ιουνίου.
Έξι μήνες μετά, με τις έρευνες να είναι ουσιαστικά στάσιμες και τους επιζώντες να απαιτούν δικαιοσύνη, οι οργανισμοί ανησυχούν καθώς βλέπουν τις πιθανότητες οι υπεύθυνοι του ναυαγίου να “λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη” να μειώνονται.
Το πλοίο, που βυθίστηκε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου, δεν έχει ακόμη βρεθεί, ενώ διασώθηκαν 104 από τα περίπου 750 άτομα.
“Το ναυάγιο της Πύλου φαίνεται να είναι άλλο ένα τραγικό παράδειγμα της αποποίησης της ευθύνης των ελληνικών αρχών για τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών στη θάλασσα”, δήλωσε η Judith Sunderland, συνεργάτης του διευθυντή Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας του HRW.
“Η πλήρης καταγραφή του τι συνέβη είναι υψίστης σημασίας για την εξασφάλιση της αλήθειας και της δικαιοσύνης για τους επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων και για την αποφυγή μελλοντικών θανάτων”.
Το πλοίο που ξεκίνησε από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία, βυθίστηκε περίπου 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) ανοικτά της Πύλου τις πρώτες πρωινές ώρες της 14ης Ιουνίου, πέντε ημέρες μετά τον πρώτο απόπλου και 15 ώρες αφότου οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν ότι το σκάφος βρισκόταν στην περιοχή έρευνας και διάσωσης. Γεμάτο με περίπου 750 άνδρες, γυναίκες και παιδιά βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Από αυτούς σώθηκαν 104 άνδρες, ενώ περισυλλέγησαν 82 σωροί.