Προσπάθεια να απεξαρτηθούν από τις επιθετικές κινεζικές επενδύσεις, ιδίως σε κρίσιμες υποδομές και σε εταιρείες τεχνολογίας και πράσινης ενέργειας, καταβάλουν ολοένα και περισσότερα κράτη – μέλη της ΕΕ.
Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία προσπαθούν να μην επαναλάβουν με την Κίνα, το σφάλμα τους να εξαρτηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία και σε αυτό το πλαίσιο επανεξετάζουν τις εμπορικές τυς σχέσεις με το Πεκίνο.
Την ίδια στιγμή η Ιταλία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τον “Νέο Δρόμο του Μεταξιού”, μια πρωτοβουλία της Κίνας, με σκοπό να αυξήσει την επιρροή της από την κεντρική Ασία μέχρι την Ευρώπη, μέσω εξαγορών και επενδύσεων. Η Ιταλία είναι η μοναδική χώρα των G7 που συμμετέχει σε αυτήν την κινεζική πρωτοβουλία.
Η συμμαχία του Πεκίνου με τη Μόσχα την έχει αναγκάσει την ΕΕ να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με την Κίνα.
Παράλληλα η πώληση στην Cosco του 24,9% του λιμανιού του Αμβούργου, του τρίτου μεγαλύτερου της Ευρώπης στη διακίνηση containers, ήρθε να προσθέσει έναν ακόμη κρίκο στο γεωπολιτικό παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ευρωβουλευτές που ετοιμάζουν μια έκθεση για τη στρατηγική της ΕΕ για τα λιμάνια της, τονίζουν με κάθε τρόπο ότι η ΕΕ πρέπει “να αποφύγει έναν Πειραιά 2.0 πάση θυσία’.
Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί άλλο ένα έργο ενδεικτικό της κινεζικής εξάπλωσης στην Ευρώπη. Από το 2016 η κινεζική Cosco ελέγχει το λιμάνι, έχοντας πρόσβαση στη Μεσόγειο χρησιμοποιώντας τον Πειραιά ως πλατφόρμα για κινεζικά προϊόντα και εταιρείες.