Η Anna Uzlova, 41, είναι διευθύντρια και συνιδρύτρια του φιλανθρωπικού ιδρύματος “Inspiration Family”το οποίο ιδρύθηκε στο Κίεβο το 2020 από πέντε γυναίκες με προσωπικές ιστορίες καρκίνου, με στόχο τη δημιουργία ενός συστήματος ογκολογικής περίθαλψης. Από την έναρξη της πλήρους εισβολής, έπρεπε να αναδιαρθρώσουν το έργο τους, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση, ενώ πολλά έργα έπρεπε είτε να ανασταλούν είτε να σταματήσουν εντελώς.
“Με την πάροδο του χρόνου η κατάσταση σταθεροποιήθηκε και αρχίσαμε σταδιακά να επιστρέφουμε στη συνήθη ροή εργασιών μας. Κάποιες λειτουργίες επεκτάθηκαν: γίναμε η φωνή των Ουκρανών ασθενών στη διεθνή κοινότητα και προσπαθούμε ενεργά να ενταχθούμε στην ευρωπαϊκή κοινότητα” λέει η Anna Uzlova στο fyi.news.
Τη μέρα της πλήρους εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, θυμάται ότι “όλοι ξυπνήσαμε από τις εκρήξεις και αρχίσαμε να τηλεφωνούμε ο ένας στον άλλο. Ο σύζυγός μου εντάχθηκε στην εδαφική άμυνα, ενώ εγώ έμεινα στο σπίτι, προσπαθώντας να προσαρμοστώ και να καταλάβω τι έπρεπε να κάνω στη συνέχεια. Το σπίτι μου βρίσκεται στα περίχωρα, στην κατεύθυνση από την οποία προελαύνει ο εχθρός. Ακούγαμε όλες τις μάχες – ήταν τρομακτικό”.
Ωστόσο, μετά το αρχικό σοκ, η εργασία, οι δραστηριότητες του ιδρύματος, άρχισαν να αποτελούν “σανίδα σωτηρίας” για εκείνη. “Η συνειδητοποίηση της θέσης μου σε αυτόν τον πόλεμο, η γνώση ότι κάνω κάτι χρήσιμο, έφερε μια μικρή καθησυχαστική αίσθηση” λέει.
Δεν παύουμε να ξυπνάμε για να πάμε για δουλειά, να φροντίζουμε τις γάτες μας, να βγαίνουμε ραντεβού, να επισκεπτόμαστε θέατρα.
Πρώτα ο COVID, μετά ο πόλεμος – και τα δύο έχουν αλλάξει σημαντικά τις συνήθειες και τα ενδιαφέροντα, υποστηρίζει η Anna Uzlova.
Αν και νιώθει ευγνωμοσύνη που εκείνη και η οικογένειά της είναι ζωντανοί και σώοι, και που τα σπίτια τους παρέμειναν άθικτα, τα πράγματα για τη χώρα της έχουν επιδεινωθεί συνολικά.
“Ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, η οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά – το αισθάνεται κάθε Ουκρανός/ίδα. Πολλοί άνδρες έχουν στρατευτεί, τόσοι πολλοί χάνουν τη ζωή τους, και αυτό γίνεται όλο και πιο αισθητό. Παρακολουθούμε συνεχώς τις ειδήσεις, παρακολουθούμε τα πάντα από κοντά και η συνολική κατάσταση της ψυχικής υγείας έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Ο καθένας από εμάς το αισθάνεται βαθιά” αναφέρει.
Εξάλλου, οι συνεχείς συναγερμοί αεροπορικών επιδρομών, οι βομβαρδισμοί, η συσκότιση και η απαγόρευση κυκλοφορίας κρατούν τον κόσμο σε μια κατάσταση συνεχούς έντασης. Η ίδια, πάντως, έχει σταματήσει εδώ και πολύ καιρό, όπως και πολύς κόσμος, να πηγαίνει σε καταφύγιο.
Και καταλήγει: “Δεν παύουμε να ξυπνάμε για να πάμε για δουλειά, να φροντίζουμε τις γάτες μας, ναβγαίνουμε ραντεβού, να επισκεπτόμαστε θέατρα. Τα καταστήματα, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα είναι ανοιχτά, γίνονται εκδηλώσεις, γιορτάζουμε γενέθλια, αρρωσταίνουμε… η ζωή συνεχίζεται”.