(POOL/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ/EUROKINISSI)

Στο Δικαστήριο της ΕΕ η Ελλάδα για “μη επικαιροποιημένους” χάρτες πλημμυρών

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

17/11/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Η Ευρ. Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ, επειδή δεν παρείχε επικαιροποιημένους χάρτες για τις πλημμύρες, όπως της είχε ζητηθεί.
  2. Τα κράτη μέλη έπρεπε να επανεξετάσουν, ή και να επικαιροποιήσουν τους χάρτες επικινδυνότητας και κινδύνων πλημμύρας, έως τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ όφειλαν να τους κοινοποιήσουν 3 μήνες μετά.
  3. Αν και δέχθηκε 2 προειδοποιήσεις, η Ελλάδα δεν έκανε κάτι και είναι το μόνο κράτος μέλος που δεν έχει συμμορφωθεί με την υποχρέωση αυτή.

Είδηση


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν παρείχε επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνων πλημμύρας και επικινδυνότητας πλημμύρας, όπως απαιτείται από την οδηγία 2007/60/ΕΚ για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας (“οδηγία για τις πλημμύρες”), σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Κομισιόν.

Το άρθρο 14 παράγραφος 2 της συγκεκριμένης οδηγίας υποχρέωνε τα κράτη μέλη να επανεξετάσουν και, εφόσον απαιτείται, να επικαιροποιήσουν τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας έως τις 22 Δεκεμβρίου 2019 ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 1, τα κράτη μέλη όφειλαν να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή την επανεξέταση και, κατά περίπτωση, την επικαιροποίηση των εν λόγω χαρτών τρεις μήνες μετά την εν λόγω ημερομηνία, δηλαδή έως τις 22 Μαρτίου 2020.

Παραπέμπεται επίσης για τον ΧΥΤΑ στη Ζάκυνθο, και για τις καθυστερήσεις πληρωμών των δημόσιων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους.

Δεδομένου ότι η Επιτροπή δεν έλαβε τις απαιτούμενες πληροφορίες από την Ελλάδα, απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στο εν λόγω κράτος μέλος τον Φεβρουάριο του 2022 και, στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 2022, απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας, καθώς οι υφιστάμενοι χάρτες δεν έχουν επανεξεταστεί. Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος μέλος που δεν έχει συμμορφωθεί με την υποχρέωση αυτή.

Οι χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και οι χάρτες κινδύνων πλημμύρας αποτελούν βασικά μέσα για τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας. Συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες και βοηθούν τις κοινότητες να αναπτύξουν στρατηγικές για τη μείωση αυτών των κινδύνων.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο