(ΕP/Christophe Licoppe)

Στο Κίεβο η von der Leyen για πρακτικούς αλλά και συμβολικούς λόγους

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

09/05/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Στο Κίεβο μεταβαίνει σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen για να διαβεβαιώσει τους Ουκρανούς ότι η υποστήριξη της ΕΕ παραμένει σταθερή.
  2. Η 9η Μαΐου είναι μια συμβολή ημέρα, καθώς η ΕΕ γιορτάζει την “Ημέρα της Ευρώπης”, ενώ η Ρωσία την “Ημέρα της Νίκης” στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
  3. Η von der Leyen θα συναντήσει τον Πρόεδρο V. Zelenskyy και τον πρωθυπουργό D. Shmyhal, για συζητήσεις σχετικά με την παραγωγή πυρομαχικών, την οικονομική υποστήριξη και τα νέα σχέδια κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Είδηση


Την πρακτική αλλά και συμβολική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία θα δείξει απόψε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η οποία μεταβαίνει στο Κίεβο. Το ταξίδι της στην εμπόλεμη ζώνη πραγματοποιείται την 9η Μαΐου, όταν η ΕΕ γιορτάζει την “Ημέρα της Ευρώπης”, δηλαδή 73 χρόνια ευρωπαϊκής ενοποίησης, ενώ η Ρωσία γιορτάζει την “Ημέρα της Νίκης” της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πρόκειται για το 5ο ταξίδι της στο Κίεβο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η von der Leyen, στο 5ο της ταξίδι στην Ουκρανία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, θα συναντήσει τον Πρόεδρο V. Zelenskyy και τον πρωθυπουργό D. Shmyhal, για συζητήσεις σχετικά με την παραγωγή πυρομαχικών, την οικονομική υποστήριξη και τα νέα σχέδια κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Ωστόσο, παρ’ όλη τη συζήτηση για αλληλεγγύη, η Ουκρανία θα ζητήσει θετικά μηνύματα σε ένα βασικό ζήτημα: την ένταξή της στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθυστέρησε να δημοσιεύσει μια έκθεση προόδου για την Ουκρανία όσον αφορά στα κριτήρια ένταξής της στην ΕΕ, κάτι που πλέον αναμένεται τον ερχόμενο Ιούνιο.

Χθες, ο δήμαρχος του Κιέβου Vitali Klitschko ανέφερε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση με 60 drones ιρανικής κατασκευής εναντίον στόχων στην Ουκρανία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, εδώ και μήνες, επίθεση της Μόσχας κατά ουκρανικών στόχων.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο