(EUROKINISSI /ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Συμφωνία για μεταναστευτικό στην ΕΕ – Τί προβλέπει το σχέδιο

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

09/06/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Οι χώρες της “πρώτης γραμμής” (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα, Κύπρος) θα πρέπει να ελέγχουν αποτελεσματικότερα τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και να καταγράφουν όλους τους μετανάστες
  2. Σε αντάλλαγμα οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ δεσμεύονται για μια μορφή “ευέλικτης αλληλεγγύης”, δηλαδή ή θα δέχονται αιτούντες άσυλο στο έδαφός τους, ή θα δίνουν χρήματα στα κράτη “πρώτης γραμμής”

Είδηση


Σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο κατέληξαν, έπειτα από διαπραγματεύσεις 12 ωρών, οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών – μελών της ΕΕ.

Οι 27, συμφώνησαν σε έναν μηχανισμό ο οποίος ορίζει ότι τα κράτη – μέλη “πρώτης γραμμής”, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία, θα ελέγχουν αποτελεσματικότερα τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και, ιδίως, να καταγράφουν όλους τους αιτούντες άσυλο. Σε αντάλλαγμα τα υπόλοιπα κράτη – μέλη θα δεσμεύονται για μια μορφή “ευέλικτης αλληλεγγύης”.

Οι διαπραγματεύσεις για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου στην ΕΕ έχουν διαρκέσει 7 χρόνια

Αυτό σημαίνει ότι είτε θα δέχονται συγκεκριμένο αριθμό αιτούντων άσυλο ή θα υποχρεούνται να καταβάλλουν ένα ποσό της τάξεως περίπου των 20.000 ευρώ ανά μετανάστη, που δεν δέχονται στο έδαφός τους.Τα χρήματα θα πηγαίνουν σε ένα κοινό ταμείο της ΕΕ, το οποίο θα διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και θα χρηματοδοτούνται έργα για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία καταψήφισαν τη συμφωνία, ενώ απείχαν η Μάλτα, η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Λιθουανία και η Τσεχία. Η κατ’αρχήν συμφωνία θα πρέπει πλέον να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενδεχομένως το 2ο εξάμηνο του 2023.

 

 

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο