Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Βρετανία παρουσίασαν χθες, Δευτέρα, τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου που προβλέπει να παραδοθούν στην Καμπέρα πυρηνικά υποβρύχια από τις αρχές της δεκαετίας του 2030, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι φιλοδοξίες της Κίνας στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού ωκεανού.
Μιλώντας σε τελετή που πραγματοποιήθηκε σε βάση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, παρουσία του πρωθυπουργού της Αυστραλίας Anthony Albanese και του Βρετανού ομολόγου του Rishi Sunak, ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θα μπορούσε να έχει «καλύτερους φίλους», εξαίροντας τη συμμαχία AUKUS.
Το όνομα της «AUKUS» προέρχεται από τις ονομασίες των χωρών που συμμετέχουν Australia, UK και US.
Το πρόγραμμα αυτό των επιθετικών υποβρυχίων, που έχει τη φιλοδοξία να αλλάξει τη δυτική στρατιωτική παρουσία στον Ειρηνικό, θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις, όπως εξήγησε ο Λευκός Οίκος.
Επίσης θα βασιστεί σε μια «κρίσιμη» αρχή: «Aυτά τα υποβρύχια θα είναι πυρηνοκίνητα, αλλά δεν θα φέρουν πυρηνικά όπλα», προκειμένου να γίνεται σεβαστή η αρχή της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με τον Biden.
Η πρώτη φάση θα αφορά την εξοικείωση της Αυστραλίας με την πυρηνική τεχνολογία και τα πυρηνικά υποβρύχια.
Σε δεύτερο χρόνο, η Αυστραλία θα αγοράσει τρία αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια τύπου Virginia, με τη δυνατότητα να αγοράσει δύο ακόμη.
Στην τρίτη και πιο φιλόδοξη φάση του προγράμματος οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Βρετανία θα συνεργαστούν για μια νέα γενιά επιθετικών υποβρυχίων, τα οποία θα ονομαστούν SSN AUKUS.
Η Κίνα καταδίκασε ως «εσφαλμένη και επικίνδυνη οδό» την συμφωνία.
«Η τελευταία κοινή δήλωση των τριών χωρών δείχνει πως αυτές οι τρεις χώρες δεσμεύονται όλο και περισσότερο σε μια εσφαλμένη και επικίνδυνη οδό, προς όφελος των γεωπολιτικών συμφερόντων τους και μόνο και με πλήρη περιφρόνηση για τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κινεζικού ΥΠΕΞ.