Η παγκόσμια ζήτηση για τουρκικές σειρές, που στα τουρκικά ονομάζονται “dizi”, έχει αυξηθεί κατά 184% την περίοδο 2020-2023, αναδεικνύοντας την Τουρκία ως μια από τις μεγαλύτερες χώρες-εξαγωγείς τηλεοπτικών σειρών, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Parrot Analytics.
Κάθε βράδυ τις παρακολουθούν 400+ εκατ. τηλεθεατές/ριες παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Izzet Pinto, CEO της Global Agency, η οποία εξάγει τουρκικές σειρές στις παγκόσμιες αγορές. Παράλληλα, σύμφωνα με το Associated Press, τα “dizi” έχουν δημιουργήσει μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων ευρώ, προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες στην Τουρκία και λειτουργούν ως μια μορφή πολιτιστικής διπλωματίας. Χαρακτηριστικά, σε επισκέψή του στην Τουρκία το 2018, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νicolas Maduro το πλατό ιστορικής δραματικής σειράς υπογραμμίζοντας την απήχηση των “dizi” στη Βενεζουέλα.
Η πολιτιστική διπλωματία, είναι μια μορφή “ήπιας ισχύος”, με βασικό σκοπό τη δημιουργία θετικής άποψης για τον λαό, τον πολιτισμό και τις πολιτικές μιας χώρας.
Αν και το “Deli Yurek” ήταν η πρώτη τουρκική σειρά που προβλήθηκε εκτός Τουρκίας, στο Καζακστάν το 2001, οι τουρκικές σειρές άρχισαν να αποκτούν παγκόσμια φήμη με τη ρομαντική σειρά “Gumus” του 2005, η οποία έγινε πολύ δημοφιλής στη Μέση Ανατολή, αλλά και με τη ρομαντική σειρά “Χίλιες και μία νύχτες” (2006) η οποία έγινε πολύ δημοφιλής στα Βαλκάνια.
Σήμερα, η πλατφόρμα Dizilah, που απευθύνεται σε fans τουρκικών σειρών οι οποίοι/ες μπορούν να βρουν πληροφορίες και να τις βαθμολογήσουν, δέχεται 1,5 εκατ. επισκέψεις τον μήνα από χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ελλάδα, η Ινδία και το Πακιστάν.