(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker στον Chipperfield

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

29/05/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Στον Sir David Alan Chipperfield απονεμήθηκε το διεθνούς φήμης βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker.
  2. Η εκδήλωση για το βραβείο, το οποίο θεωρείται το “Νομπέλ της αρχιτεκτονικής” έγινε στην Αρχαία Αγορά στην Αθήνα.
  3. Με αφορμή την παρουσία του στη χώρα μας, το ΕΜΠ διοργάνωσε εκδήλωση με κορυφαία ονόματα της διεθνούς αρχιτεκτονικής σκηνής.

Είδηση


Στους χώρους της Αρχαίας Αγοράς στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής του Βραβείου Αρχιτεκτονικής Pritzker, όπου και βραβεύτηκε ο Βρετανός Sir David Alan Chipperfield, ο οποίος έχει σχεδιάσει την αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας.

Το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker είναι διεθνές αρχιτεκτονικό βραβείο, το οποίο απονέμεται ετησίως σε εν ζωή αρχιτέκτονες και θεωρείται το κορυφαίο στον κόσμο. Πολλοί το χαρακτηρίζουν και ως το «Νόμπελ της Αρχιτεκτονικής». Ο νικητής λαμβάνει το ποσό των 100.000 δολαρίων ΗΠΑ, όμως η φήμη που αποκτά είναι σπουδαιότερη.

H απονομή του βραβείου, που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είχε και συμβολικό χαρακτήρα, αφού το πιο πρόσφατο έργο του είναι η αναβάθμιση του κτιρίου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας.
Ο Chipperfield είναι γνωστός για τις μεταμορφώσεις ιστορικών κτιρίων, όπως είναι τα μουσεία, σε κομψούς, μοντέρνους χώρους. Η κριτική επιτροπή των βραβείων Αρχιτεκτονικής Pritzker χαιρέτισε την ικανότητά του να μένει «μακριά από τις τάσεις.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο