(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Άκυρες σε 2 χρόνια οι παλιές ταυτότητες

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

31/08/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Στις 25/9 ξεκινάει η διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, ενώ σε 2 χρόνια από σήμερα δεν θα ισχύουν οι παλιές, είπε ο υπ. Προστασίας του Πολίτη, Γ. Οικονόμου στον ΣΚΑΪ.
  2. Οι πολίτες θα υποβάλλουν αίτηση μέσω gov.gr, μετά θα τους έρχεται ειδοποίηση και θα ορίζεται ραντεβού σε αστυνομικό τμήμα, με το κόστος τους να ανέρχεται στα €10.
  3. Ο κ. Οικονόμου είπε ότι θα αλλάξουν τη ζωή των πολιτών προς το ασφαλέστερο, τόσο για τις αεροπορικές μετακινήσεις όσο και για τις πλαστογραφήσεις.

Είδηση


Από το 2026 στη χώρα θα υπάρχει ένα δελτίο ταυτότητας “που θα φέρει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά” σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στις νέες ταυτότητες.

“Με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό υποχρεωτικά σε δύο χρόνια δεν θα ισχύει η παλιά ταυτότητα. Από τον Αύγουστο του 2026 και μετά, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, όποιο δελτίο ταυτότητας δεν τηρεί τις τεχνικές προδιαγραφές, παύει να ισχύει”.

Στις 25 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, ενώ η διαδικασία της μετάβασης θα είναι ανάλογη με αυτή των εμβολίων κατά της Covid-19. Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ετοιμάζεται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργεί πλατφόρμα στην οποία ο πολίτης θα καταθέτει την αίτηση για να βγάλει νέα ταυτότητα μέσω του gov.gr.

Οι πληροφορίες που θα περιέχει το microchip των νέων ταυτοτήτων είναι: φύλο, όνομα, επίθετο, ύψος, βιομετρικά χαρακτηριστικά, δακτυλικά αποτυπώματα.

Ο πολίτης θα υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα, στη συνέχεια θα έρχεται ειδοποίηση που θα ορίζει ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα, για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας, το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 10 ευρώ.

“Η έκδοση της ταυτότητας θα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 370 σημεία σε όλη τη χώρα, με το αστυνομικό προσωπικό να έχει εκπαιδευτεί για τη διαδικασία έτσι ώστε να κυλήσει χωρίς προβλήματα” τόνισε ο Γιάννη Οικονόμου. Σημείωσε, επίσης, ότι οι παλαιού τύπου ταυτότητες που υπάρχουν σήμερα εκδίδονται με όρους από το 1961.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο