Αντιμέτωπα ακόμη και με θάνατο τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ουγκάντα

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

24/04/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Το κοινοβούλιο της Ουγκάντας ενέκρινε νομοσχέδιο κατά της ομοφυλοφιλίας, το οποίο προβλέπει ακόμη και θάνατο.
  2. Οι ένοχοι για “διακεκριμένη ομοφυλοφιλία” θα καταδικάζονται σε θάνατο, ενώ όσοι επιδίδονται σε “ομοφυλοφιλικές πράξεις” θα αντιμετωπίζουν ισόβια κάθειρξη.
  3. Όσοι αποπειρώνται να έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις θα είναι αντιμέτωποι με πολυετείς ποινές κάθειρξης και όσοι εν γνώσει τους βοηθούν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα θα αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης και κάθειρξης.

Είδηση 🗞️

Το κοινοβούλιο της Ουγκάντας ενέκρινε την Τρίτη νομοσχέδιο κατά της ομοφυλοφιλίας, το οποίο προβλέπει ακόμη και την θανατική ποινή για ορισμένους.

Το σχέδιο νόμου, που μένει απλά να υπογραφτεί από τον πρόεδρο Γιοουέρι Yoweri Museveni, οποίος κυβερνά την χώρα από το 1986, επιτρέπει όσοι κρίνονται ένοχοι για “διακεκριμένη ομοφυλοφιλία” να καταδικάζονται σε θάνατο.

Λίγες ημέρες πριν, ο πρόεδρος Museveni, που κυβερνά την χώρα από το 1986, χαρακτήρισε τους ομοφυλόφιλους “ανώμαλους”.

Όσοι επιδίδονται σε “ομοφυλοφιλικές πράξεις” θα αντιμετωπίζουν ισόβια κάθειρξη. Όσοι αποπειρώνται καν να έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις θα είναι αντιμέτωποι με πολυετείς ποινές κάθειρξης.

Παράλληλα, όσοι εν γνώσει τους υποθάλπουν, προσφέρουν ιατρική περίθαλψη ή νομική συνδρομή, σε μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, επίσης θα αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης και κάθειρξης.

Ο νέος αυτός νόμος έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από τον ΟΗΕ, την Ε.Ε, τις ΗΠΑ και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η Ουγκάντα έχει αυστηρή νομοθεσία κατά των ομοφυλοφίλων, την οποία κληρονόμησε από την εποχή της αποικιοκρατίας. Όμως από το 1962, όταν κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, δεν έχουν ασκηθεί διώξεις εναντίον ατόμων που είχαν συναινετικές ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Το 2014, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας είχε ακυρώσει νομοσχέδιο που προέβλεπε ποινή ισόβιας κάθειρξης σε καταδικασθέντες για ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο