Χρήση ΑΙ για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

21/04/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Οι εξελίξεις στον τομέα του ΑΙ φέρνουν καινοτομίες στον έλεγχο του καρκίνου του μαστού, καθώς εντοπίζουν σημάδια που οι γιατροί ενδέχεται να μην προσέξουν.
  2. Μέχρι στιγμής, το ΑΙ δείχνει μια εντυπωσιακή ικανότητα να εντοπίζει τον καρκίνο, τουλάχιστον εξίσου καλά με τους ακτινολόγους.
  3. Το γεγονός αυτό αποτελεί μία από τις πιο ξεκάθαρες ενδείξεις μέχρι σήμερα για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει τη δημόσια υγεία.

Είδηση 🗞️

Οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης φέρνουν καινοτομίες στον έλεγχο του καρκίνου του μαστού, καθώς εντοπίζουν σημάδια που δεν προσέχουν οι γιατροί, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «New York Times».

Μέχρι στιγμής, το ΑΙ δείχνει μια εντυπωσιακή ικανότητα να εντοπίζει τον καρκίνο τουλάχιστον εξίσου καλά με τους ακτινολόγους, σε μια από τις πιο ξεκάθαρες ενδείξεις μέχρι σήμερα για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει τη δημόσια υγεία.\]

Το ΑΙ έχει ακόμη πολλά προβλήματα, λένε οι ειδικοί, και χρειάζονται πρόσθετες κλινικές δοκιμές προτού υιοθετηθεί ευρύτερα.

Από το 2021, η Ουγγαρία, η οποία διαθέτει ένα ισχυρό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πεδία δοκιμής της τεχνολογίας σε ασθενείς. Τα συστήματα ΑΙ βοηθούν πλέον στον έλεγχο για σημάδια καρκίνου που μπορεί να έχει παραβλέψει κάποιος ακτινολόγος. Παρόμοια προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, αλλά και στην Ε.Ε.

Το ΑΙ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, λένε οι ειδικοί, και χρειάζονται πρόσθετες κλινικές δοκιμές προτού υιοθετηθεί ευρύτερα. Το εργαλείο πρέπει επίσης να αποδείξει ότι μπορεί να εξάγει ακριβή αποτελέσματα για γυναίκες όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, καθώς και να αποδείξει ότι μπορεί να αναγνωρίσει πιο σύνθετες μορφές καρκίνου του μαστού.

Το ΑΙ έχει προκαλέσει μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με το αν θα αντικαταστήσει τους γιατρούς, όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα επαγγέλματα. Προς το παρόν, οι φόβοι των ακτινολόγων ακούγονται υπερβολικοί, με πολλούς ειδικούς να λένε ότι το ΑΙ θα είναι αποτελεσματικό και ασφαλές μόνο αν χρησιμοποιείται σε συνεργασία με εκπαιδευμένους γιατρούς.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο