“Η Ουκρανία βρίσκεται πιο κοντά στο ΝΑΤΟ από ποτέ”, δήλωσε την Πέμπτη ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, σημειώνοντας ότι “όλοι οι σύμμαχοι” συμφώνησαν να συντομεύσουν τις διαδικασίες ένταξης του Κιέβου στη Συμμαχία.
Μιλώντας μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy στο Κίεβο, ο Stoltenberg μίλησε θετικά για την πρόοδο της αντεπίθεσης της Ουκρανίας, αλλά δήλωσε ότι “πιέζει συνεχώς” τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να συνεχίζουν να στηρίζουν την Ουκρανία.
Ωστόσο, ορισμένοι ηγέτες και αναλυτές παραμένουν σκεπτικοί σχετικά με μία πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden δήλωσε ότι θα ήταν “πρόωρο” να επιτραπεί στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ προτού εκπληρωθούν προϋποθέσεις όπως ο εκδημοκρατισμός, μια εκτίμηση με την οποία συμφωνούν και άλλοι αναλυτές.
Η Πολωνία ανακοίνωσε πως δεν θα στέλνει πλέον όπλα στην Ουκρανία, γεγονός που δείχνει πως οι σχέσεις των 2 συμμάχων χειροτερεύουν.
Η Ουγγαρία, η οποία “μπλοκάρει” την υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει το Κίεβο σε κανένα θέμα μέχρι να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των Ούγγρων στην Ουκρανία. Το 2017, το Κίεβο ψήφισε νόμο που απαγόρευε τη χρήση μειονοτικών γλωσσών στα σχολεία, συμπεριλαμβανομένης της
γλώσσας περίπου 150.000 Ούγγρων που ζουν εκεί.
Επίσης, Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία, Ron DeSantis δήλωσε ότι είναι αντίθετος με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καθώς θα προσθέσει περισσότερες υποχρεώσεις για τις ΗΠΑ, αλλά χωρίς κανένα αντάλλαγμα.