Διάταγμα υπέρ της φυλετικής ισότητας στη Βραζιλία

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

24/04/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα, τουλάχιστον στο 30% των θέσεων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Βραζιλίας πρέπει να διορίζονται Αφρο-Βραζιλιάνοι.
  2. Ο πρόεδρος Lula υποσχέθηκε να κάνει την κυβέρνηση «καθρέφτη της κοινωνίας», όπου ο μισός και πλέον πληθυσμός αποτελείται από Μαύρους ή PoC (People of Color).
  3. Το μέτρο αποσκοπεί στην «ενθάρρυνση της συμμετοχής των Μαύρων στους χώρους λήψης αποφάσεων», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Είδηση 🗞️

“Ο ρατσισμός είναι η ρίζα της ανισότητας, γι’ αυτό πρέπει να καταπολεμηθεί όπως η [εξάπλωση της] πανούκλα[ς] σε μια φυτεία”, δήλωσε ο Lula κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Μπραζίλια, όπου υπέγραψε το διάταγμα και άλλα μέτρα για την προώθηση της φυλετικής ισότητας στη χώρα.

Το μέτρο αποσκοπεί στην “ενθάρρυνση της συμμετοχής των Μαύρων σε χώρους λήψης αποφάσεων και θέσεις εξουσίας”, ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι θα επηρεάσει όσους αυτοπροσδιορίζονται ως μαύροι ή PoC.

Η Βραζιλία, η τελευταία χώρα της αμερικανικής ηπείρου που κατάργησε τη δουλεία το 1888, έχει τον μεγαλύτερο Μαύρο πληθυσμό εκτός της Αφρικής.

Οι αλλαγές στις θέσεις στη δημόσια διοίκηση, που αφορούν ανώτερους συμβούλους και διευθυντές, πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2025, σύμφωνα με το διάταγμα.

«Χωρίς φυλετική ισότητα και ισότητα των φύλων δεν θα υπάρξει δημοκρατία», δήλωσε ο Lula.

Ο δομικός ρατσισμός στη Βραζιλία, ωστόσο, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καθώς λιγότερο από το 5% των ανώτερων στελεχών των 500 μεγαλύτερων εταιρειών της Βραζιλίας να είναι Μαύροι ή PoC, σύμφωνα με μελέτη που έγινε το 2021.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο