Δημοφιλείς δίαιτες μπορεί να είναι επιβλαβείς για την καρδιά

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

03/05/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  • Μια νέα έρευνα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας ανέλυσε τις πιο δημοφιλείς δίαιτες, χρησιμοποιώντας διατροφικές οδηγίες για την καλή υγεία της καρδιάς, οι οποίες βασίζονται σε μελέτες δεκαετιών.
  • Οι δίαιτες keto και paleo έλαβαν αρκετά χαμηλή βαθμολογία, λόγω του ότι περιορίζουν τους υγιεινούς υδατάνθρακες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσης, γεγονός που μπορεί να αποβεί επιβλαβές για την υγεία μας στο μέλλον.

Είδηση


Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δημοσίευσε μια έρευνα που αναλύει διάφορες δημοφιλείς δίαιτες με βάση τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στην υγεία της καρδιάς.

Η έρευνα έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, που προωθούνται από διάφορα blogs και social media.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις δίαιτες, χρησιμοποιώντας διατροφικές οδηγίες για την καλή υγεία της καρδιάς, οι οποίες βασίζονται σε μελέτες δεκαετιών. Οι οδηγίες αυτές συνιστούν την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, άπαχου κρέατος και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που κάνουν καλό στην καρδιά, ενώ περιορίζουν τα ζαχαρούχα, τα αλμυρά και ιδιαίτερα τις επεξεργασμένες τροφές.

Τις υψηλότερες βαθμολογίες σημείωσαν οι: DASH με 100 πόντους, ψαροφαγική με 92, μεσογειακή με 89 και χορτοφαγική με 86.

Η έκθεση έδωσε μικρή βαθμολογία στις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, όπως η δίαιτα Atkins και η keto (κετογονική) δίαιτα, καθώς και τη δίαιτα paleo, επειδή δίνουν έμφαση στον περιορισμό των υγιεινών υδατανθράκων και προωθούν την αύξηση της πρόσληψης λίπους.

Ενώ ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι αυτές οι δίαιτες βελτιώνουν ορισμένους δείκτες της υγείας, συχνά προκαλούν βραχυπρόθεσμη βελτίωση και μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL).

Η Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά μια μεταβαλλόμενη διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και άπαχα κομμάτια κρέατος, ενώ αποφεύγει τα επεξεργασμένα κρέατα και δημητριακά.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο