(fyiteam)

Έχετε 5’ λεπτά να σας μιλήσουμε για το cancel;

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

10/07/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  • Τι είναι cancel;
  • Πότε πρωτοεμφανίστηκε ο όρος ¨cancel¨;
  • Πότε αρχίσαμε να μιλάμε για cancel culture;
  • Είναι σωστή τακτική το canceling ενός ατόμου;
  • Παραδείγματα ανθρώπων που έγιναν cancel
  • Παραδείγματα εταιρειών που έγιναν cancel
  • Έχει αποτελέσματα η τακτική αυτή;
  • Ποια χώρα σκέφτεται να κάνει cancel το cancel culture;

Τι είναι cancel;

(fyiteam)

Λεξικό Macquarie:

Cancel culture (κουλτούρα της ακύρωσης) είναι η “απόσυρση υποστήριξης προς δημόσια πρόσωπα και εταιρείες, αφού είπαν ή έκαναν κάτι που θεωρείται προσβλητικό ή (γενικά) απαράδεκτο”.

Συνήθως χρησιμοποιείται όταν αφορά πράξεις ή δηλώσεις που έχουν ρατσιστική, σεξιστική ή μισογυνική χροιά.

Πότε πρωτοεμφανίστηκε ο όρος "cancel";

(fyiteam)

Η πρώτη αναφορά στο “cancel” ήταν το 1991 στην ταινία New Jack City, όπου ο χαρακτήρας “Nino Brown” που υποδύεται ο Wesley Snipes, παρατάει τη φίλη του λέγοντας: ” Cancel that b**ch. I’ll buy another one”.

Κάνοντας fast forward στο 2010, ο Lil Wayne κάνει αναφορά στη σκηνή ραπάροντας, “Yeah I’m single / N***a had to cancel that b**ch like Nino”.

Έκτοτε υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες αναφορές στην ποπ κουλτούρα.

Πότε αρχίσαμε να μιλάμε για cancel culture;

(fyiteam)

Περίπου την εποχή του κινήματος #MeToo το 2017. Από τότε και μετά, η έννοια έχει γίνει πιο διαδεδομένη.

Το cancelling εφαρμόστηκε ως μια αντίδραση κοινωνικής δικαιοσύνης για τις γυναίκες αυτές, αλλά και κάθε άλλον που έζησε τέτοιες συμπεριφορές.

 

Είναι σωστή τακτική το canceling ενός ατόμου;

(fyiteam)

Κάποιοι/ες υποστηρίζουν ότι η κουλτούρα της ακύρωσης δικαιολογείται επειδή οι διασημότητες πρέπει να αντιμετωπίζουν επιπτώσεις για τις πράξεις τους.

Αντίθετα, κάποιοι/ες διαμαρτύρονται ότι είναι μια άδικη μορφή τιμωρίας για ένα στιγμιαίο λάθος, καθώς υποστηρίζουν πως δεν μπορεί να τιμωρείται το ίδιο ο Harvey Weinstein, που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση και βιασμό από δεκάδες γυναίκες με κάποιον σαν τον κωμικό Kevin Hart που πόσταρε ομοφοβικά tweets πριν κάποια χρόνια.

Τελικά, η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη για όλες τις περιπτώσεις.

Παραδείγματα ανθρώπων που έγιναν cancel

(fyiteam)

1. J.K. Rowling: Μια σειρά από τρανσφοβικά σχόλια μετέτρεψαν σε μια ημέρα τη συγγραφέα του Harry Potter σε ανεπιθύμητο πρόσωπο, με τους πρωταγωνιστές των ταινιών, αλλά και το HBO να στρέφονται εναντίον της.

2. Marilyn Manson: Δεκάδες γυναίκες προχώρησαν σε καταγγελίες για κακοποίηση από τον τραγουδιστή με αποτέλεσμα τόσο η δισκογραφική του, όσο το show που συμμετείχε να κόψουν κάθε σχέση μαζί του.

(fyiteam)

3. Kevin Spacey: Μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση, τον έδιωξαν από το House of Cards και        έκοψαν τις σκηνές του από την τελευταία του ταινία «All the money in the world».

4. Ελλάδα: Δημόσια πρόσωπα που “έφαγαν cancel” για τις πράξεις τους στην Ελλάδα είναι ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Πέτρος Φιλιππίδης και ο Στάθης Παναγιωτόπουλος από το Ράδιο Αρβύλα.

Παραδείγματα εταιρειών που έγιναν cancel

(fyiteam)

Uncle Ben’s: Η μάρκα ρυζιού Uncle Ben’s άλλαξε το όνομά της σε Ben’s Original αλλά και το λογότυπό της, υπό το βάρος κατηγοριών ότι αναπαράγει στερεότυπα σε βάρος των Αφροαμερικανών.

Balenciaga: Ο οίκος μόδας είχε φάει cancel για την καμπάνια του με παιδικά αρκουδάκια ντυμένα με στολές BDSM, που παρέπεμπε σε παιδική πορνογραφία.

Bud Light: Η απόφαση της εταιρείας να χρησιμοποιήσει σε διαφήμισή της μια trans TikToker προκάλεσε cancelling από συντηρητικούς καταναλωτές.

Έχει αποτελέσματα η τακτική αυτή;

(fyiteam)

Δεν υπάρχει σίγουρη απάντηση.

Για παράδειγμα ο R. Kelly που καταδικάστηκε σε φυλάκιση για βιασμό ανηλίκων και ο Kevin Spacey έφαγαν δια βίου cancel, αν και ο δεύτερος σιγά – σιγά ξαναγυρίζει στον κόσμο του θεάματος.

Από την άλλη, celebrities όπως η Taylor Swift είδαν όλες τις προσπάθειες να φάνε cancel να καταλήγουν στα σκουπίδια.

Ποια χώρα σκέφτεται να κάνει cancel το cancel culture;

(fyiteam)

Σύμφωνα με το CNN, οι αρχές της Σιγκαπούρης θέλουν να κάνουν cancel την «cancel culture», και μάλιστα με νόμο.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα όμως είναι επιφυλακτικοί, καθώς φοβούνται ότι τέτοιοι νόμοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταστολή της ελευθερίας του λόγου.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο