(PEXELS/Andrea Piacquadio)

Η αναπόφευκτη άνοδος του #worktok

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

01/09/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. To #worktok έχει ξεπεράσει τα 1.9 δισ. views στο TikTok, καθώς όλο και περισσότεροι users μοιράζονται λεπτομέρειες της εργασιακής τους ζωής με ειλικρίνεια και χωρίς φίλτρα.
  2. Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων CORQ, το trend αυτό έχει βοηθήσει τους εργαζόμενους να αισθάνονται περισσότερο “ορατοί”.
  3. H δημοσίευση των ιστοριών είναι σημάδι αλλαγής γενιάς, με τους εργαζόμενους της Gen Z να δίνουν προτεραιότητα στην προσωπική έκφραση, από την εργασιακή ταυτότητα.

Είδηση


Το hashtag worktok είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή του TikTok με περισσότερα από 1.9 δισ. views. Πολλοί εργαζόμενοι επιλέγουν να δημοσιεύσουν βίντεο, ιστορίες και πληροφορίες από την εργασιακή τους ζωή, ένα trend που χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια και πολλές φορές μάλιστα χωρίς φίλτρα.

Το #worktok μπορεί να περιέχει viral προκλήσεις, συμβουλές, χορευτικά, συζητήσεις κ.α. και κατά βάση γίνεται από απλούς εργαζόμενους που θέλουν να μοιραστούν αυτό το κομμάτι της ζωής τους.

Το #worktok εκτοξεύτηκε την περίοδο της πανδημίας, όταν χρησιμοποιήθηκαν νέα μοντέλα εργασίας και υπήρχε ανασφάλεια

“Το trend προέκυψε γιατί οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το TikTok σε περίοδο εργασιακής ανασφάλειας” τόνισε η επικεφαλής της εταιρείας αναλύσεων CORQ, Sara McCorquodale, η οποία θεωρεί ότι τα υβριδικά και τα εξ’αποστάσεως μοντέλα εργασίας την περίοδο της πανδημίας δημιούργησαν ένα κενό ως προς την ανάπτυξη της συναδελφικότητας και την απευθείας καθοδήγηση, γεγονός που πυροδότησε την ανάγκη για επιβεβαίωση και για εύρεση κοινότητας μέσω του #worktok.

Η δημοσίευση των εργασιακών ιστοριών αποτελεί και ένα σημάδι αλλαγής γενιάς στον εργασιακό χώρο. Οι νεότεροι εργαζόμενοι και ιδίως αυτοί που ανήκουν στην Gen Z δίνουν προτεραιότητα στην προσωπική έκφραση αντί της εργασιακής ταυτότητας και δε φοβούνται να μιλούν ανοιχτά στα προσωπικά τους social media για όλα όσα τους απασχολούν.

Από την πλευρά των εταιρειών έχουν υπάρξει αντιδράσεις, ακόμα και απολύσεις, αλλά σύμφωνα με την McCorquodale οι εταιρείες θα πρέπει αργά ή γρήγορα να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο