(PEXELS/Rodolfo Clix)

Η fake news στα social media σκοτώνουν την επιστήμη

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

29/05/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Η παραπληροφόρηση μειώνει την εμπιστοσύνη του κοινού στην επιστήμη, μετατρέποντάς την σε μία μεγάλη απειλή για τον πλανήτη, σύμφωνα με ερευνητές.
  2. Τα fake news σχετικά με τα εμβόλια ή την κλιματική αλλαγή οργιάζουν στα social media, από όπου ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί επιλέγουν να ενημερώνονται.
  3. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο αλγόριθμος των social media, ενθαρρύνει την διασπορά ψευδών ειδήσεων, καθώς αυτές τείνουν να παίρνουν περισσότερα likes και shares.

Είδηση


Η παραπληροφόρηση μειώνει την εμπιστοσύνη του κοινού στην επιστήμη και αποτελεί σοβαρή απειλή για τον πλανήτη, σύμφωνα με ερευνητές.

Η διάδοση fake news σχετικά με τα εμβόλια και την κλιματική αλλαγή στα social media, από όπου ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί επιλέγουν να ενημερώνονται, επιδεινώνει αυτό το φαινόμενο.

Μια έρευνα του Pew Research αποκαλύπτει ένα χάσμα μεταξύ Ρεπουμπλικάνων (24%) και Δημοκρατικών (55%), όσον αφορά την εμπιστοσύνη που δείχνουν στους επιστήμονες. Αυτές οι τάσεις, σε συνδυασμό με την εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), βρέθηκαν στο επίκεντρο ενός πρόσφατου συνεδρίου που διοργάνωσαν το Ίδρυμα Νόμπελ και η Εθνική Ακαδημία Επιστημών.

Η παραπληροφόρηση είναι “τόσο εκτεταμένη που γίνεται απειλή για τον πλανήτη”, είπε ο S. Himelfarb, υπεύθυνος του IPIE.

Οι ομιλητές ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο αλγόριθμος των social media, τονίζοντας ενθαρρύνει την διασπορά ψευδών ειδήσεων, καθώς αυτές τείνουν να παίρνουν περισσότερα likes και shares.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Yale, Gizem Ceylan, υποστήριξε ότι ο τρόπος ανταμοιβής στα social media είναι το πραγματικό πρόβλημα. Η μελέτη του Ceylan διαπίστωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο ανταμείβεται κάποιος online, όπως τα likes, τα σχόλια και τα share, είναι αυτά που καθοδηγούν την online συμπεριφορά των χρηστών. Πρότεινε λοιπόν ότι τα social media θα μπορούσαν να επανασχεδιαστούν, ώστε να ενθαρρύνουν την ανταλλαγή ακριβών πληροφοριών αντ’ αυτού.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο