Η “με μέτρο” κατανάλωση αλκοόλ δεν έχει τελικά οφέλη για την υγεία

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

25/04/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Νέα μελέτη σε σχεδόν 5 εκατ. ενήλικες διαπίστωσε ότι τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ είναι σχεδόν ανύπαρκτα, ενώ οι κίνδυνοι θα μπορούσε να είναι σοβαροί.
  2. Για δεκαετίες, οι επιστήμονες υποστήριζαν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ήταν καλύτερη για την υγεία μας από το να μην πίνουμε καθόλου, και ίσως μας βοηθά να ζήσουμε περισσότερο.
  3. Η νέα ανάλυση που βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερα από 40 χρόνια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλές από τις μελέτες που είχαν γίνει ήταν εσφαλμένες και ότι ισχύει το αντίθετο

Είδηση


Για δεκαετίες, επιστημονικές μελέτες έδειχναν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ήταν καλύτερη για την υγεία των περισσότερων ανθρώπων από το να μην πίνουν καθόλου, ενώ υποστήριζαν ότι θα μπορούσε ακόμη και να τους βοηθήσει να ζήσουν περισσότερο.

Μια νέα ανάλυση σε έρευνες, που έχουν γίνει τα τελευταία 40 χρόνια και πλέον, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλές από αυτές τις μελέτες ήταν εσφαλμένες.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι κίνδυνοι πρόωρου θανάτου αυξάνονται σημαντικά για τις γυναίκες από τη στιγμή που πίνουν 25 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα, δηλαδή λιγότερο από δύο τυπικά κοκτέιλ, δύο μεγάλες μπύρες ή δύο ποτήρια κρασί. Οι κίνδυνοι για τους άνδρες αυξάνονται σημαντικά στα 45 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα, ή λίγο περισσότερο από τρία ποτά.

Η νέα μελέτη δεν έγινε με σκοπό να κάνει συστάσεις για την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά για να διορθώσει μεθοδολογικά προβλήματα που έγιναν στο παρελθόν.

Η νέα έκθεση ανέλυσε τα δεδομένα από περισσότερες από 100 μελέτες σε σχεδόν πέντε εκατομμύρια ενήλικες και δεν έγινε με σκοπό να κάνει συστάσεις για την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά για να διορθώσει μεθοδολογικά προβλήματα που έγιναν σε πολλές από τις παλαιότερες μελέτες για το συγκεκριμένο θέμα.

Οι περισσότερες από αυτές ήταν μελέτες παρατήρησης, που σημαίνει ότι μπορούσαν να εντοπίσουν πιθανούς συσχετισμούς, αλλά θα μπορούσαν να είναι παραπλανητικές και δεν αποδείκνυαν αιτία και αποτέλεσμα.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο