(PEXELS/Pixbay)

Στην Ανταρκτική το πιο έντονο κύμα καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

26/09/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Τον Μάρτιο του 2022, η θερμοκρασία στην Αν. Ανταρκτική ανέβηκε 39 °C πάνω από το κανονικό, γεγονός που το καθιστά το πιο έντονο κύμα καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως.
  2. Η θερμοκρασία εκεί τον Μάρτιο κυμαίνεται γύρω στους -54°C, ωστόσο στις 18 Μαρτίου 2022 η μέση ημερήσια θερμοκρασία έφτασε τους -15°C.
  3. Ο καύσωνας ήταν αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό ενός εξαιρετικά ασυνήθιστου, αλλά φυσικού καιρικού μοτίβου, όμως και η κλιματική αλλαγή είχε κάποια επίδραση.

Είδηση


Τον Μάρτιο του 2022, η θερμοκρασία στις ανατολικές ακτές της Ανταρκτικής αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 39 βαθμούς Κελσίου, πάνω από το κανονικό επίπεδο, γεγονός που το καθιστά το που το καθιστά το πιο έντονο κύμα καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Εκείνη την εποχή, οι ερευνητές που βρίσκονταν στο σημείο φορούσαν βερμούδες και ορισμένοι έβγαλαν ακόμη και τα πουκάμισά τους για να απολαύσουν τη (σχετική) ζέστη. Επιστήμονες σε άλλα σημεία είπαν ότι μια τέτοια θερμοκρασία σε αυτή την περιοχή του πλανήτη ήταν αδιανόητη.

Η κλιματική αλλαγή αύξησε την θερμοκρασία μόνο κατά 2°C, αλλά μέχρι το τέλος του αιώνα, θα μπορούσε προσθέσει επιπλέον 5 με 6°C.

Οι θερμοκρασίες τον Μάρτιο, που σηματοδοτεί την αρχή του φθινοπώρου στην Ανταρκτική, είναι συνήθως γύρω στους μείον -54 βαθμούς Κελσίου στην ανατολική ακτή κοντά στο Dome C. Στις 18 Μαρτίου 2022, η μέση ημερήσια θερμοκρασία ανήλθε στους -15 βαθμούς, ενώ μια ωριαία καταγραφή της θερμοκρασίας έφτασε ακόμη και στους -10 βαθμούς.

Σε αυτήν την έρευνα οι επιστήμονες διερεύνησαν πώς και γιατί θα μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο αδιανόητο κύμα καύσωνα, ειδικά σε μια εποχή του έτους που υπάρχει λιγότερη ηλιοφάνεια. Διαπίστωσαν ότι η ακραία ζέστη αποτελεί σε μεγάλο βαθμό μέρος ενός εξαιρετικά ασυνήθιστου, αλλά φυσικού καιρικού φαινομένου, αν και η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως είχε κάποια μικρή επίδραση.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο