(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Συζήτηση για τις πυρκαγιές στη Βουλή

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

31/08/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. “Η κλιματική κρίση είναι εδώ απειλητική και επικίνδυνη για όλους” είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Βουλή, τονίζοντας ότι η προετοιμασία ήταν καλύτερη φέτος, ωστόσο, οι συνθήκες ήταν πρωτόγνωρες.
  2. Είπε πως η προστασία της ανθρώπινης ζωής έρχεται πρώτη, υποσχέθηκε νέα Canadair, drones και θερμικές κάμερες, ενώ ανήγγειλε και το “evrospass”.
  3. Ο Σ. Φάμελλος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον π/θ ότι άφησε τη χώρα ανέτοιμη και αθωράκιστη, λέγοντας ότι οι πυρκαγιές είναι δική του “πολιτική” και “προσωπική ευθύνη”.

Είδηση


“Η κλιματική κρίση είναι εδώ απειλητική και επικίνδυνη για όλους. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους” τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του στη συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η φετινή προετοιμασία ήταν καλύτερη, ωστόσο, ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κοκτέιλ πρωτόγνωρων φαινομένων, ενώ διαβεβαίωσε πως το κράτος θα ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες αποζημιώσεων αλλά και αποκατάστασης των καμένων δασικών εκτάσεων.

Καταδίκασε τα περιστατικά αυτοδικίας στον Έβρο, ενώ ανέφερε πως “είναι περίπου βέβαιο πως η αιτία εκδήλωσης της είναι ανθρωπογενής, και περίπου βέβαιο πως εκδηλώθηκε στα μονοπάτια των παράνομων μεταναστών”.

Στην αρχή της συνεδρίασης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των πυρκαγιών, όπως ζήτησε ο Ν. Ανδρουλάκης.

Τόνισε ότι “προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής” και γι’ αυτόν τον λόγο θα συνεχιστεί η χρήση του 112. Ανέφερε επίσης πως 160 εκατομμύρια ευρώ μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης διατέθηκαν στην πρόληψη, ήτοι καθαρισμό και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Υποσχέθηκε νέα Candair έως το 2027 στην Ελλάδα καθώς και την προμήθεια drones και θερμικών καμερών. Τέλος, ανήγγειλε και το “evrospass” για τον Έβρο, όπως έγινε και στην περίπτωση της Εύβοιας.

 

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι άφησε “τη χώρα μας ανέτοιμη και αθωράκιστη”, ενώ είπε πως η εξέλιξη των πυρκαγιών και οι επιπτώσεις τους είναι δική του “προσωπική” και “πολιτική ευθύνη”. “Εκθέτετε τη χώρα, την ασφάλεια των πολιτών. Περιμένουμε και τη λογοδοσία και την ευθύνη”, είπε μεταξύ άλλων.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο