(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τοποθετήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη στο debate των πολιτικών αρχηγών

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

12/05/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Ο Ν. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είναι η σταθερότητα, αλλά με προοπτική και όχι με παρακμή και νέες δημοσιονομικές περιπέτειες.
  2. Ανέφερε, επίσης, ότι τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, άρα θα πρέπει για τον φράκτη του Έβρου να πληρώσουν και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι.
  3. Για το θέμα των υποκλοπών, ο πρ. του ΠΑΣΟΚ – Κιν.Αλ. τόνισε ότι ο ίδιος δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Δημοκρατία, αλλά για τη Νέα Δημοκρατία, ενώ είπε ότι πρέπει να “πάνε φυλακή” όσοι έστησαν τις παρακολουθήσεις.

Είδηση


Takeaways από τα όσα δήλωσε ο γραμματέας του προέδρου ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης στο χθεσινό debate:

Ενότητα Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση

Τον στόχο του να υπάρχει σταθερότητα στην οικονομία, αλλά με προοπτική και όχι σταθερότητα με παρακμή και συνεχώς νέες δημοσιονομικές περιπέτειες, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Σε ερώτηση που του απηύθυνε ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN), ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι το πρόγραμμά του είναι κοστολογημένο, ενώ επιτέθηκε σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά.

“Μιλάμε για πρόσωπα που έχουν κριθεί και τα ίδια και οι πολιτικές τους. Δηλαδή, το να λες ‘’σεισάχθεια’’ και ‘’κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη’’ και σήμερα δισεκατομμύρια δάνεια να είναι στα funds και να εκβιάζουν χιλιάδες δανειολήπτες ή να λες ότι θα φτιάξω ισχυρούς θεσμούς και να έχεις φτιάξει ένα παρακράτος υποκλοπών, να προστατεύεις από τη δικαιοσύνη το περιβάλλον σου. Όλα αυτά δείχνουν ότι πρέπει να πάμε σε μια νέα εποχή”.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας, κάτι, που σύμφωνα με τον ίδιο πέτυχε το ΠΑΣΟΚ, τη πιο δύσκολη στιγμή διαπραγμάτευσης με την τρόικα. “120 δόσεις για όλους και όχι η κοροϊδία της Νέας Δημοκρατίας. Και μάλιστα όποιος τηρεί τις δόσεις του, 30% μείωση του κεφαλαίου. Στην οικονομία, εμείς λέμε συγκεκριμένα πράγματα για τις συντάξεις. Συντάξεις χηρείας, συντάξεις αναπηρίας, αποκατάσταση των αδικιών. Νέο ΕΚΑΣ σε 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Και βέβαια εμείς λέμε ότι πρέπει να καταργηθεί η προσωπική διαφορά από 01/01/2024. Όλα αυτά τα τρία μέτρα μαζί είναι 1,1 δισεκ.”

Ενότητα Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα

Σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ (ΑLPHA), ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στα ελληνο – τουρκικά λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε τρεις άξονες. “Πρώτον, ενιαία ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική”, με άρση του βέτο, καθώς όσο υπάρχει ομοφωνία, δεν θα υπάρχουν ουσιαστικές κυρώσεις έναντι της τουρκικής ηγεσίας.

“Δεύτερον, τα σύνορα δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικά. Είναι ευρωτουρκικά. Οπότε και στον Έβρο πρέπει να βάλουν από την τσέπη οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι – και όχι μόνο οι Έλληνες – για τον φράχτη αλλά και στο θέμα του ευρωστρατού, όπως είναι και η Frontex – γιατί και αυτή είναι μια ευρωπαϊκή δύναμη – να στηρίξουμε την πολιτική του ευρωστρατού ώστε να μην πληρώνει ο ελληνικός λαός δισεκατομμύρια για να προστατεύει τα σύνορα” και τρίτον “εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία κάνουμε, να συμμετέχει και η ελληνική βιομηχανία. Και όχι μόνο να αγοράζουμε και να είμαστε καταναλωτές οπλικών συστημάτων”.

Ενότητα Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια

Σε αυτήν τη θεματική ενότητα ο κ. Ανδρουλάκης, ως άμεσα ενδιαφερόμενος, απάντησε στην Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΙ) για το ζήτημα των υποκλοπών. “Αυτή η υπόθεση έχει ταλανίσει το εγχώριο πολιτικό σύστημα, αλλά όπως είδατε και προχθές με το πόρισμα της PEGA – της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – που έχει ένα υψηλό ενδιαφέρον γιατί για πρώτη φορά η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο σε θέματα που αφορούν τους θεσμούς. Τους θεσμούς της χώρας μας, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διάκριση των εξουσιών”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι ο ίδιος εμπιστεύεται την ελληνική δικαιοσύνη, αλλά δυστυχώς δεν εμπιστεύεται το πολιτικό σύστημα. ένας δρόμος πραγματικά διάκρισης των εξουσιών και σεβασμού των αποφάσεων της δικαιοσύνης.

Ενότητα Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

Προτού απαντήσει στη Μάρα Ζαχαρέα (ΣΤΑΡ), ο κ. Ανδρουλάκης συνέχισε να μιλάει για το ζήτημα των υποκλοπών λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν αποτελώ κίνδυνο για τη δημοκρατία, το ’χει καταλάβει ο κάθε Έλληνας πολίτης. Κίνδυνο αποτελούσα για τη Νέα Δημοκρατία, γι’ αυτό παρακολουθήθηκα κατά την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών και βέβαια, αυτό που είπε δεν φτάνει. Ο στόχος μου είναι να πάνε στη φυλακή αυτοί που έστησαν το παρακράτος εις βάρος πολλών πολιτών στην Ελλάδα και εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα μας”. Στο ζήτημα ίδρυσης μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων είπε ότι το κόμμα του δεν θα μπει εμπόδιο, καθώς κάποια από αυτα Πανεπιστήμια είναι κι από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου, όμως δεν θα δώσει λευκή επιταγή.

Ενότητα Περιβάλλον και Ενέργεια

Στην ενότητα αυτή ο κ. Ανδρουλάκης δέχθηκε ερωτήματα από τη Ράνια Τζίμα (MEGA)και αναφέρθηκε στην ανάγκη απεξάρτησης της χώρας από το φυσικό αέριο.” Οι πιο φτωχοί Έλληνες που δε μπορούν να αλλάξουν αυτοκίνητο κάθε τρία χρόνια, ή που δε μπορούν να κάνουν μεγάλη χρήση του «Εξοικονομώ». Άρα στοχεύω σε μια πολιτική όπου τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και ένα πολύ ισχυρό «Εξοικονομώ», θα περιφρουρήσει τους πιο φτωχούς Έλληνες από την αύξηση των τιμών ενέργειας και από το κόστος ζωής που θα αυξηθεί ραγδαία μετά το 2030 με τις πολιτικές που ακολουθεί κυρίως η κυβέρνηση”., δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ενότητα Νέα Γενιά

Στην τελευταία θεματική ενότητα του debate ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ απάντησε σε ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη (ΑΝΤ1) για τους περίπου 430.000 νέους ψηφοφόρους. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη το μεγαλύτερο πρόβλημα των νέων ανθρώπων, είναι ότι ενώ έχουν πολλά εφόδια, έχουν λιγοστές ευκαιρίες. Σε αυτό το πλαίσιο εξήγγειλε μια βιώσιμη ανάπτυξη, με καλές θέσεις εργασίας. “Αυτό που γίνεται με το real estate, με τον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας, με μια ανάπτυξη αναιμική, που είναι των 400 και 500 ευρώ, δε δίνει προοπτική. Άρα το βασικό είναι η ώριμη αγορά εργασίας με σοβαρές επενδύσεις σε ανταγωνιστικούς τομείς. Και βέβαια με ουσιαστική στήριξη της καθημερινότητας”.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο